Hoi,

Nog steeds problemen met blogberichten die maar niet openbaar willen vrschijnen om de een of andere reden. hoe dan ook, mijn volgende opdracht: de analyse van mensenmerken:

 

Ik ga in deze oefening twee beroemde mensenmerken analyseren. Ik heb bij deze opdracht gekozen voor de presidentskandidaten Barack Obama en Hillary Clinton. Zij zijn een actueel onderwerp en vormen ook beiden een mooi voorbeeld van mensenmerken. Beiden willen voor de democraten uitkomen als presidentskandidaat en uiteindelijk president worden. Om dit voor elkaar te krijgen moeten ze zoveel mogelijk stemmen krijgen van het Amerikaanse volk. Dit kunnen ze alleen doen door zichzelf te presenteren. In tegenstelling tot Nederland, waar partijen juist vooral tegen elkaar strijden met politieke plannen, wordt in de VS ook vaak op de persoon gespeeld. Daar staat de persoon tenslotte centraal, minder de partij. Zij kiezen de persoon die zij het meest geschikt achten als president, dus moeten de presidentskandidaten laten zien door boodschappen en uitstraling dat zij de perfecte president zijn.

 

Barack Obama

  Barack Obama

Barack presenteert zich als de man die voor verandering zal zorgen in de Amerikaanse politiek. Hij is diegene die ervoor gaat zorgen dat de oorlog in Irak ophoudt en dat de gezondheidszorg weer verbeter wordt, kortom hij staat voor ‘change’, wat ook gelijk zijn sleutelwoord is.  Het valt me op dat hij bijna altijd gekleed is in een zwart of bruin pak met een stropdas erop. Zijn kleding beeldt uit dat hij uit is op het presidentschap van de Verenigde Staten en zich er dus ook al op kleed. Hij wil aan tonen dat hij ook serieus is en zich er volledig voor inzet. Hij uit zich meestal door met armgebaren te spreken en ook door idealistisch over te komen. Ook lacht hij vaak, om aan te tonen dat hij een vriendelijk persoon is en klaar staat om anderen te helpen. Zelf hoort hij bij de Afrikaansamerikanisme bevolking, wat hem goed uitkomt in het uitstralen van zijn kernbegrip, want wat staat het concept ‘change’ nog meer kracht bij, dan mogelijk de eerst zwarte president zij van de VS? Behalve dat is hij relatief vrij jong, wat het concept ‘vernieuwing’ goed uitdraagt. Op de site www.barackobama.com kan je je bij zijn beweging aansluiten.

    

Hillary Clinton

  Hillary Clinton

Hillary presenteert zich als iemand die al ervaring heeft met de politiek en die ook zal gebruiken als zij president wordt. Net als Obama, staat zij ook deels voor verandering. Ook zij is tegen veel van de onderwerpen waar die de huidige president steunt. Zij gaat echter niet zo ver als Obama, en lijkt meer te steunen op ‘experience’, wat haar sleutelbegrip is. Hillary kleedt zich diverser dan Obama. Zij heeft vaak andere kleren aan. Waarom dit zo is, kan ik niet met zekerheid aantonen, maar ik vermoed dat ze dit doet om verschillende publieken aan te spreken. Ze uit zich door met een harde stem te spreken, en door ook altijd heel kritisch te zijn. Ze wil hiermee aantonen dat ze het presidentschap als iets heel serieus ziet, iets wat ze wil doen om problemen op te lossen, niet om vrienden te maken. Ze heeft met dit imago wat weg van een strenge schooljuf, die weet wat goed voor haar leerlingen is. Als belangrijke uiterlijke eigenschappen kunnen we beginnen met het feit dat ze een vrouw is. Zij zou ook uniek zijn als eerste vrouwelijke president. Ook ziet ze er uit als iemand die de leeftijd van 50 al zeker gepasseerd heeft. Hierdoor kan je merken da ze al flink wat levenservaring heeft. Ze ziet er ‘rijp’ uit, wat haar kernconcept ‘experience’ heel goed uitdraagt. Op haar site www.hillaryclinton.com kan je over haar campagne lezen en ook zien hij zij zich uitbeeld.

 

Reflectie

 

Dat was een hele interessante opdracht. Ik keek naar twee personen, die voor dezelfde partij strijden en ongeveer gelijke plannen hebben, maar dit toch op een compleet verschillende manier uitdragen. Beiden zijn ze tegen de oorlog en voor meer investeringen in onderwijs en gezondheid, beiden willen ze de huidige politiek veranderen. Ze doen het echter op compleet verschillende manieren. De een straalt vernieuwing uit, iets wat de Amerikaanse politiek moet veranderen. De ander ervaring, iets heel wat anders, maar toch ook om dezelfde reden: om met haar kennis de politiek te doen veranderen en verbeteren. Het is zeer interessant hoe je door twee verschillende dingen uit te beelden, hetzelfde kan bereiken. De manier waarop zij zich presenteren is ook iets wat ik zeker kan gebruiken bij mijn ik-merk.