V neděli jsme se vydali do pražské ZOO. Docela jsem se těšil, jelikož byla možnost, že spatříme skotačící koťata levharta mandžuského. Ve volné přírodě jich žije už asi jen 40 a koťata se nepoštěstí vidět každý den. Vyrazili jsme dopoledne. Prohlídka začala u tuleňů přes pelikány a ostatní nádherná zvířata. Bohužel jsem opět nezahlédnul karakala. Jak jsme stoupali vzhůru kopcem, všimli jsme si hloučku lidí u jednoho z výběhů. Koťata zrovna dováděla a my měli to štěstí je u toho pozorovat. Tady je pár fotek z tohoto krásného dne.

Levhart mandžuský, také levhart amurskýnebo levhart skvrnitý mandžuský, (Panthera pardus orientalis nebo Panthera pardus amurensis) je kriticky ohrožený poddruh levharta skvrnitého. Jedná se o jednu z nejvzácnějších kočkovitých šelem na celém světě. Ve volné přírodě jich žije pouze okolo 40. Několik desítek čistokrevných jedinců pak žije v zoologických zahradách, z toho 5 jich žije v ZOO v Praze. Tento druh levharta žije výhradně na severu. Obývá oblast na hranicích Ruska, Číny a Koreii, kde teploty dosahují převážně minusových hodnot. K existenci potřebuje nedotčené smíšené lesy, s výskytem vysoké zvěře. Tyto lesy však rychle mizí.