www.zalando.be/trends-in-vrouwen-mode/

hisishers
Garçonnes van Coco Chanel tot Dietrich

De androgyne look duikt met de regelmaat van de klok op in de modegeschiedenis. Vaak is hij voorspelbaar: wanneer de jurken te lang het modebeeld domineren, slaat de slinger door en krijgen we een stoerdere look te zien. Vrouwen flirten eigenlijk al heel lang met de garderobe van de man. Vroeger was het een statement dat gelinkt was aan de emancipatie. Een mooi voorbeeld hiervan is Coco Chanel die de vrouwen bevrijdde van het korset en de garçonne-stijl bedacht. Een nieuw tijdperk was ingeluid.

De smoking van Yves Saint Laurent
Het elegante, vrouwelijke broekpak dat nu weer helemaal hip is, hebben we vooral te danken aan Yves Saint Laurent die in 1966 de smoking voor vrouwen lanceerde. Hiermee veroverde hij de harten van de geëmancipeerde vrouwen van toen. In de jaren tachtig kreeg de vrouwenmode nog meer power. Onder het motto “dress to impress” reikten Montana en Mugler de zakenvrouwen van toen breedgeschouderde outfits aan. Armani combineerde dan weer de mannelijke belijningen met soepele materialen.

His is hers,
zeker als het om mode gaat

Na seizoenen van sexyness en pure vrouwelijkheid, speelt de damesmode weer leentjebuur bij de mannenmode. Denk broekpakken in traditionele kostuumstoffen, herenhemden, lange officiersjassen, trenchcoats en zelfs vrouwelijke interpretaties van de klassieke herenschoen. Maar vergis u niet: achter deze zelfverzekerde androgyne stijl gaat een nieuwe elegantie schuil, met vrouwelijke accenten die het grote verschil maken. Een klakkeloze kopie van de mannenmode wordt het dus nooit.


Herfst-winter 2013-2014: nieuwe zakelijkheid in kostuumstoffen
De mode voor deze herfst en winter verenigt het beste van de androgyne mode uit het verleden en voegt er een nieuw accent aan toe. De vrouwencollecties gaan massaal voor klassieke stoffen uit de herengarderobe. Zoals tweed, wollen stoffen met krijtstreepmotief, Schotse ruiten, Prince de Galles ruiten, visgraatmotieven, hanenpootmotieven en effen wollen stoffen in kasjmiersamenstellingen. Ze worden nu eens vertaald in jurken en mantelpakjes en dan weer in androgyne outfits, zoals broekpakken in kostuumstoffen en oversized wollen mantels.

OVERSIZED en COMFY
Nadat de vrouw haar zinnen gezet heeft op de boyfriend jeans, pikt ze nu ook de veel te grote mantel en truien van haar vriendje in. Zo lijkt het toch, want maxitruien en oversized jassen worden deze herfst de favoriete stukken uit de vrouwengarderobe. Zelfs de grote modehuizen zoals Celine die altijd een toonbeeld van vrouwelijke elegantie waren, laten het nu breed hangen. En bewijzen dat losjes en relaxed ook mooi kan zijn.

Rock & punk

Rockchics met motardvesten en dito laarzen pakken dit seizoen stoer uit in zwart leder met metalen studs. Hun skinny broeken met een vleugje glans doen de balans overhellen naar glamrock. En vaak zorgt een mix van stoer en sexy voor de vernieuwing: onder lederen jekkers worden flinterdunne zijden bloesjes gedragen. Of laarsjes met naaldhakken geven een lederen broek een sexy boost. De kracht van de uitersten doorbreekt alle clichés.